Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 139 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší
Autor Správa
Poslať 24.06.2014 22:42:44   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

od 03.04.2014 0:44:52
napísal 654 príspevkov
zaujimave je zistenie, ze vysokointeligentni ludia vypiju v priemere viac alkoholu ako priemerne inteligentni, taktiez maju vyssiu tendenciu skusat rozne drogy. Dava sa to do suvislosti s "novelty seeking", teda skusanie novych zazitkov, co je vlastnost pozitivne korelujuca s inteligenciou.

Poslať 24.06.2014 22:46:59   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
ale to na Slovensku to velmi neplati ;), potom by bol vychod Slovenska ta nainteligentnejsia cast Slovenska ;). Kto vie, mozno je ;).

Poslať 24.06.2014 22:52:30   Re: alkohol: moralne aspekty

od 11.09.2012 9:17:05
napísal 614 príspevkov
Cloe-Clement píše:
zaujimave je zistenie, ze vysokointeligentni ludia vypiju v priemere viac alkoholu ako priemerne inteligentni, taktiez maju vyssiu tendenciu skusat rozne drogy. Dava sa to do suvislosti s "novelty seeking", teda skusanie novych zazitkov, co je vlastnost pozitivne korelujuca s inteligenciou.
na to "zistenie" si prisiel ako?

Poslať 24.06.2014 22:55:34   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
Tiez sa mi nezda, zeby to platilo aj v slovenskych realiach.

Ale vychodniarov nepodcenuj, ved aj traja najvyznamnejsi sucasni slovenski predstavitelia KC su vychodniari (kardinal Tomko, Cyril Vasil, Miroslav Konštanc Adam).

Poslať 24.06.2014 23:00:13   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
kapitán píše:
Cloe-Clement píše:
na to "zistenie" si prisiel ako?
je toho plny internet, napr tu http://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalist/201010/why-intelligent-people-drink-more-alcohol sa o tom pise

Poslať 24.06.2014 23:02:24   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
ale ja ich nepodcenujem, len hovorim ak by platila tato umera, ktoru si spomenul, by z nasho vychodu spravilo velmi inteligentnu cast. ale ruku do ohna za to nedam. Ak sa bavime o vztahu iteligencie a pitiia tak, ti viac inteligentnejsi su aj viac uspesnejsi a a piju kvalitnejsie napoje. Ale to uz vyslovene varim z vody, kedze som, priznam sa bez mucenia, nevidel podobnu uvahu

Poslať 24.06.2014 23:05:05   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
tomix píše:
ale ja ich nepodcenujem, len hovorim ak by platila tato umera, ktoru si spomenul, by z nasho vychodu spravilo velmi inteligentnu cast. ale ruku do ohna za to nedam. Ak sa bavime o vztahu iteligencie a pitiia tak, ti viac inteligentnejsi su aj viac uspesnejsi a a piju kvalitnejsie napoje. Ale to uz vyslovene varim z vody, kedze som, priznam sa bez mucenia, nevidel podobnu uvahu
este by to chcelo studiu, ktora by dokazala, ze na vychode sa naozaj ovela viac pije, ci to nie je len take klise

Poslať 24.06.2014 23:07:55   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
vzhladom na to,ze som na intraku a na vojne bol s vychodnarmi tak o tom nepochybujem ;)

Poslať 24.06.2014 23:09:37   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Z denníka "západniara",ktorý bol na dovolenke na východnom Slovensku.
Pondelok : Pil som s východniarmi.
Utorok : Chce sa mi zomrieť.
Streda : Zase som pil s východniarmi.
Štvrtok : Škoda, že som nezomrel v utorok.

Poslať 24.06.2014 23:42:29   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
Cloe-Clement píše:
Ale vychodniarov nepodcenuj, ved aj traja najvyznamnejsi sucasni slovenski predstavitelia
aj Alexander Járay je východniar 8)
tomix píše:
Cloe-Clement píše:
este by to chcelo studiu, ktora by dokazala, ze na vychode sa naozaj ovela viac pije, ci to nie je len take klise
vzhladom na to,ze som na intraku a na vojne bol s vychodnarmi tak o tom nepochybujem ;)
jj, tiež všetky moje osobné skúsenosti a známosti s východniarmi svedčia o tom, ba aj celkovo keď si všimneme to geografické rozloženie, keďže ono je to skôr otázka kultúry, tak práve naši východní susedia ako Ukrajina, Rumunsko, Rusko, pijú ešte viac než my, takže je logické, keď východniari, ktorí sa už blížia Ukrajincom, pijú viac:

Obrázok
--- priemerný počet litrov čistého alkoholu na hlavu na rok 2010
--- WHO štatistiky: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption#WHO_statistics

vysvetlenie by som tu hľadal viac v kultúre a azda aj v tom, že sú to prostredia, kde je viac zima, a tak používajú alkohol aj na rozohriatie.

tomix píše:
Ak sa bavime o vztahu iteligencie a pitiia tak, ti viac inteligentnejsi su aj viac uspesnejsi a a piju kvalitnejsie napoje.
jj, to znie rozumne. Inteligentnejší/majetnejší bývajú často viac "rozmaznaní" a hľadajú všelijaké špásy vrátane drahého alkoholu a drog.

No rozhodne by som to nebral ako prejav inteligencie. Naopak, tí ozaj najinteligentnejší ľudia, akých poznám, tak sa neožierajú, a ani fajčiť nezvyknú: NAPROTI TOMU už ľudia z nižších vrstiev, úplný extrém sú bezdomovci či podobné sociálne prípady: tam ťažko nájdeš nejakého, ktorý by nepáchol alkoholom a dymom z cigariet... ktorí pomaly iné ani nerobia, len sú permanentne naliati v čuče a ťahajú, aby nezhasla... - a mnohí si kupujú aj (zväčša) riedidlo, ktoré vdychujú... - a tí veru na žiadnych inteligentov nevyzerajú, naopak, tí inteligentnejší na tom nebývajú až takto a obzvlášť nie až v takom veľkom štatistickom počte.

Poslať 25.06.2014 0:18:52   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
minix) píše:
No rozhodne by som to nebral ako prejav inteligencie. Naopak, tí ozaj najinteligentnejší ľudia, akých poznám, tak sa neožierajú, a ani fajčiť nezvyknú: NAPROTI TOMU už ľudia z nižších vrstiev, úplný extrém sú bezdomovci či podobné sociálne prípady: tam ťažko nájdeš nejakého, ktorý by nepáchol alkoholom a dymom z cigariet... ktorí pomaly iné ani nerobia, len sú permanentne naliati v čuče a ťahajú, aby nezhasla... - a mnohí si kupujú aj (zväčša) riedidlo, ktoré vdychujú... - a tí veru na žiadnych inteligentov nevyzerajú, naopak, tí inteligentnejší na tom nebývajú až takto a obzvlášť nie až v takom veľkom štatistickom počte.
ved hovorim, ze vysokointeligentni vs priemrne inteligentni (nie nizko inteligentni). Dalej treba povedat, ze zatialco vysokointeligentni piju castejsie alkohol, vykazuju nizsi vyskyt zavisloti na alkohole.

Poslať 25.06.2014 1:08:52   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Este ma napadla taka moznost, ze vysoko inteligentni ludia (nemyslim to vseobecne, len co pozorujem vo svojom okoli) casto dokazu posudit udalosti okolo nas hlbsie (viac vidia do veci) a takyto stres ci skor znechutenie riesia alkoholom, pretoze nevedia veci v spolocnosti zmenit. Ale zaroven kedze su inteligentni, tak napriklad pod vplyvom nebudu soferovat atd. Taky ten vecerny a vikendovy typ.

Poslať 25.06.2014 7:32:22   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 9:21:13
napísal 6071 príspevkov
Jasné - inteligent sa sem tam musí ožrať, aby sa dokázal zmieriť s tými blbcami okolo seba... :D
Hovorím o poškodenom vnímaní, nie o zmenenom...
zmena môže byť nebezpečná, ale nemusí.
ale ak sa človek prestane ovládať, vtedy je problém.
lebo pitie s mierou - no, pre niekoho je miera kýbel...

Poslať 25.06.2014 8:09:06   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
Cloe-Clement píše:
ved hovorim, ze vysokointeligentni vs priemrne inteligentni (nie nizko inteligentni).
no ale tie grafy, ktoré si dával, nahovárali skôr, že to ide skôr monotónne: podľa čoho by tí bezdomovci mali byť už pomaly úplní abstinenti, zatiaľ čo ožranmi by mali byť géniovia: čo však pozorujem, že je to skôr opačne.

Aj keď, ten posledný graf už ukazoval, že reálne tí "veľmi bystrí" pijú už trochu menej než tí, ktorí sú len "bystrí". Takže je aj podľa toho možné, čo sa mi vidí, že tí najväčší géniovia sa už skôr drogám vyhýbajú.
Cloe-Clement píše:
Dalej treba povedat, ze zatialco vysokointeligentni piju castejsie alkohol, vykazuju nizsi vyskyt zavisloti na alkohole.
to by však znamenalo, že pijú v menších dávkach: keďže ak by pili v rovnakých, a ešte k tomu častejšie, tak by to prakticky znamenalo, že sú to väčší závisláci.

Poslať 25.06.2014 8:10:18   Re: alkohol: moralne aspekty

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
Spero píše:
Este ma napadla taka moznost, ze vysoko inteligentni ludia (nemyslim to vseobecne, len co pozorujem vo svojom okoli) casto dokazu posudit udalosti okolo nas hlbsie (viac vidia do veci) a takyto stres ci skor znechutenie riesia alkoholom, pretoze nevedia veci v spolocnosti zmenit.
to sa tak vraví, že Boh stvoril kávu kvôli veciam, ktoré zmeniť môžeš: a alkohol kvôli veciam, ktoré zmeniť nemôžeš...

[ Príspevkov: 139 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť