Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 369 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Ďalší
Autor Správa
Poslať 23.02.2023 14:28:59   Re: Nedelne nakupovanie

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
teta píše:
Citácia:
. Tak sa potom necuduj, ked Ti nejaky frustrovany clovek niekde rozbije hlavu.
pozor na nebezpečné vyhrážanie, je to trestné
Ja popisujem situaciu, nevyhrazam sa. :roll:
A situacia je VYBUSNA.

Len si skus, napriklad, ist na nejaky ten "pochod za mier" a zakricat "Slava Ukrajine" ... :lol:
Pochopis ...

Poslať 23.02.2023 15:53:44   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
zakricat "Slava Ukrajine" ...
spravne ten pokrik znie "sláma u kravína" pripadne "“Sláma u kravína, heroinu sláva.”"
"Sláma u kravína! Hemeroidům sláva!"
https://twitter.com/Micha_e7
a
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-muselo-prijit-Cesi-uz-maji-z-Ukrajiny-legraci-699134
Citácia:
13,3, uživatel pod přezdívkou Aaron Goldstein napsal: „Ti uprchlíci budou asi vesměs zemědělci... Pořád někde vykřikují sláma u kravína...“

Poslať 23.02.2023 22:03:50   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Citácia:
. popisujem situaciu, nevyhrazam sa. :roll:
A situacia je VYBUSNA.
:-))) chápem, len sa mierni(te).

Poslať 01.03.2023 17:44:52   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
hypermarkety uz zdvihaju platy a to este ani nemame volnu nedelu pre vsetkych, zaujimave ze ?
https://www.aktuality.sk/clanok/0lpTs3a/potravinove-siete-dvihaju-platy-po-lidli-si-prilepsia-aj-zamestnanci-v-tescu/

Poslať 01.03.2023 17:56:04   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25649 príspevkov
https://www.aktuality.sk/clanok/0lpTs3a/potravinove-siete-dvihaju-platy-po-lidli-si-prilepsia-aj-zamestnanci-v-tescu/

"Predavacky z Tesca" ... :lol:
Ten zly" retazec ich naozaj zdiera, kde sa len da.
A najviac asi v nedelu ... :roll:

Na dverach nasho miestneho konzumu visi cedula, ze prijmu pracovnu silu - zaklad 880e + pohyblive ciastky a priplatky.
Nie je to vela, priemerna mzda bola minuly rok cca. 1300e. Takze na priemernu sa asi nevysplha kazdy ...

Ale ine som chcel - retazec by asi nikdy nejako stedro nedvihal platy, keby namal na to padny dovod.
A tym dovodom asi nebude "pisany zakon", ale TRH (prace).
O kvalifikovane sily sa retazce doslova "pretahuju" ...

Poslať 01.03.2023 17:57:24   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
hypermarkety uz zdvihaju platy a to este ani nemame volnu nedelu pre vsetkych, zaujimave ze ?
Si ma predbehol o par sekund ... :lol:

Este si neprisiel na to, CO naozaj ROZHODUJE ?
"Pisany zakon" a "prikazy/zakazy" to veru nie su ...

Poslať 01.03.2023 21:27:18   Re: Nedelne nakupovanie

od 13.04.2021 8:28:26
napísal 2004 príspevkov
misojogi píše:
A stále to zatvorenie hypermarketov pre verejnosť nazývaš voľnou nedeľou... Normálne mi je z teba nevoľno...
Čo má povinné zatvorenie hypermarketov v nedeľu spoločné s dvíhaním platov predavačkám?

Poslať 01.03.2023 23:22:52   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
vyslovil si totiz hypotezu ze budu mat znizene platy ak budu hypermarkety zatvorene v nedelu, snazim sa ukazat ze realna situacia vyzera inak
a nemyslim si budu zavrete len pre verejnost, ocakavam ze budu zatvorene naozaj, cize ak to tak nebude pojdem sa stazovat poslancom

Poslať 02.03.2023 7:17:54   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2004 príspevkov
misojogi píše:
vyslovil si totiz hypotezu ze budu mat znizene platy ak budu hypermarkety zatvorene v nedelu, snazim sa ukazat ze realna situacia vyzera inak
Reálna situácia? Čiže momentálne sa hypermarkety v nedeľu zatvorili a predavačkám následne narástli platy??
Čo má spoločné zvyšovanie platov po skončení roka s tým, že ak budú predavačky mať odpracovaných menej smien, že im plat poklesne?
To už rovno môžem povedať že keďže sa ceny potravín v posledných týždňoch zastabilizovali, je v pohode aby ECB rozpúčťala do spotreby ďalšie miliardy nekrytých eur a ceny viac nestúpnu, ako dokazuje realita posledných týždňov.

misojogi píše:
a nemyslim si budu zavrete len pre verejnost, ocakavam ze budu zatvorene naozaj, cize ak to tak nebude pojdem sa stazovat poslancom
Predstava, ako sa sťažuješ poslancom že zákon o tom, že sa majú zavrieť pre verejnosť obchody v nedeľu spôsobil len to, že sa zavreli obchody v nedeľu je taká... nazvime to, že "teba charakterizujúca".

Poslať 02.03.2023 10:41:33   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
OK
keby si mal rovnaky nazor na nedelu ako ja tak ako by si to formuloval ty ? ten zakon
(neziadam legislativny navrh len tvoju ideovu predstavu)

Poslať 02.03.2023 10:49:11   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
netyka sa to len Slovenska
https://ereport.sk/na-slovensku-nezelane-inde-ziadane/
Citácia:
Chorvátsko ide obmedzovať predaj!

Chorvátska vláda predložila parlamentu návrh zákona, ktorý zavádza obmedzenia vzťahujúce sa na otváracie hodiny obchodov. Tie by mali byť po väčšinu nedieľ a sviatkov zatvorené.
Vláda tento návrh predložila vo štvrtok 23. februára a musí ho ešte schváliť parlament. Do platnosti by mal vstúpiť 1. júla.

Obmedzenie predaja
Tieto obmedzenia sa nebudú týkať obchodov nachádzajúcich sa v priestoroch železničných a autobusových staníc, letísk, prístavov, lodí, čerpacích staníc, kempingov, nemocníc, hotelov a kultúrnych inštitúcií. Výnimky sa vzťahujú aj na trhy a rodinné farmy a trafiky budú môcť byť v nedeľu a počas sviatkov otvorené od 7.00 do 13.00 h.

Vyvážený zákon
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič považuje zákon o 16 pracovných nedeliach za vyvážený. „Verím, že to zvýši práva zamestnancov a zlepší rodinný život,“ uviedol.
nie celkom chapem tu ostru retoriku u nas proti ked inde v EU je to castokrat ovela prisnejsie ako u nas a aj tam kde to bolo volnejsie sa obmedzenia zavadzaju ako napr v Chorvatsku

....

Poslať 02.03.2023 11:10:09   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2004 príspevkov
misojogi píše:
nie celkom chapem tu ostru retoriku u nas proti ked inde v EU je to castokrat ovela prisnejsie ako u nas a aj tam kde to bolo volnejsie sa obmedzenia zavadzaju ako napr v Chorvatsku
A častokrát je to v EU aj rovnako voľné, ako je to teraz u nás a žiadne obmedzenia tam zavádzať nechcú... zabudol si dodať.
https://esc-sr.sk/novinky/kam-sa-nevybrat-na-nakupy-v-nedelu/

Poslať 02.03.2023 11:15:56   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2004 príspevkov
misojogi píše:
OK
keby si mal rovnaky nazor na nedelu ako ja tak ako by si to formuloval ty ? ten zakon
(neziadam legislativny navrh len tvoju ideovu predstavu)
OK, takže teoreticky.
V Zákonníku práce by som doplnil ustanovenia o zákaze nariaďovať prácu v nedeľu a v prílohe k ZP by som definoval odvetvia podľa ek. klasifikácie a zaradenia, v ktorých toto ustanovenie platiť nebude. Prípadne by som mohol popísať proces žiadosti o výnimku, ktorú by schvaľovalo príslušné ministerstvo (asi ministerstvo hospodárstva).
Ale neriešil by som, či môže mať hypermarket v nedeľu otvorené alebo nie. To zatvorenie hypermarketu by automaticky vyplynulo z uplatňovania toho zákazu prideľovať zamestnancom prácu v nedeľu.
A navyše, hypermarket by nemohol prideľovať predavačkám v nedeľu inú prácu (inventarizácia, upratovanie, práca v sklade...), túto prácu by musel realizovať cez pracovné dni a teda by tu vznikla v pracovných dňoch potreba na pracovnú silu a teda možné prepúšťanie kvôli zníženiu počtu smien predavačiek by sa minimalizovalo.

Poslať 02.03.2023 12:27:54   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
dakujem, vyzera to systematicky

Poslať 02.03.2023 17:02:13   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
dakujem, vyzera to systematicky
Iba v pripade, keby nebolo zamestnavatelovi zakazane dat si do zmluvy aj povinnost pridelenej prace v nedelu.
Aby sa tieto excesy neriesili ex post, ale uz na zacitku pracovneho pomeru a obom stranam bolo JASNE, na com su a s cim mozu kalkulovat.

[ Príspevkov: 369 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť