Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 365 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Ďalší
Autor Správa
Poslať 08.02.2023 11:46:02   Re: Nedelne nakupovanie

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25645 príspevkov
Tolko sprostosti pohromade, len aby sa "dokazalo", ze obmedzenim slobody ludom vlastne pomahame a mali by nam byt vlastne vdacni, lebo to s nimi myslime dobre a pomahame im. Ze ?

Poslať 08.02.2023 12:40:12   Re: Nedelne nakupovanie

od 13.04.2021 8:28:26
napísal 2002 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Rovnako boli obchody zatvorené v prvej covidovej vlne v nedeľu, kedy sa na nedeľu stanovili "sanitárne dni" a predavačky v obchodoch upratovali a dezinfikovali.
covid uz predsa presiel (ziadne sanitarne dni uz nebudu)
ja som to vnimal ako otestovanie si spolocnosti ako by brala navrat k volnej nedeli
Návrh nehovorí o zákaze výkonu práce predavačky v nedeľu, ale o zatvorení obchodov v nedeľu. Rovnako ako počas covidu boli zavreté obchody v nedeľu, čo bolo v súlade s tvojou ideológiou a ty si už neriešil čo robia tie predavačky (bolo ti to jedno), rovnako aj teraz ti ide o zavretie obchodov v nedeľu, nie o tie predavačky.
Predavačky budú
a) pracovať v nedeľu v obchode (vykládka tovaru, upratovanie, inventúra a podobne), alebo
b) nepracovať v nedeľu a ich mzda bude nižšia o tú časť, ktorá pripadala na nedele (vrátane príplatkov za prácu vo sviatok), alebo
c) časť bude prepustená, keďže ich zamestnávateľ potrebovať toľko nebude (a áno, potom budú s rodinou celý víkend a aj cez týždeň).

A či to bude a, b, alebo c, to tebe bude jedno. Keďže ťa nezaujímajú predavačky ale iba to, aby sa obchody v nedeľu zavreli. Rovnako ako ti to bolo jedno v prvej covid vlne pri zavretých obchodoch v nedeľu-

Poslať 08.02.2023 13:52:00   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1383 príspevkov
Zaujímavý článok na Štandarde k téme.
https://standard.sk/317045/nedele-bez-nakupov-vacsina-ludi-je-za-a-kritici-neponukli-jediny-platny-argument/

Už z toho začína byť tradícia. Keď niekto navrhne obmedzenie predaja v nedeľu, malá skupina „liberálov“ narobí veľký krik. Lebo takéto zákazy vraj poburujú spoločnosť. Realita je pritom celkom iná. Väčšina ľudí návrh na nedele bez nákupov podporuje. Vrátane zamestancov obchodov.
Táto téma sa tvári prudko polemicky, ale nie je. Je jednoznačná. Voľné víkendy alebo aspoň voľné nedele sú pre väčšinu zamestnaných ľudí samozrejmosť. V nedeľu nemusia pracovať, lebo také sú pravidlá. A taká je stará osvedčená spoločenská dohoda.
Týždeň sa delí na pracovné dni a víkendy...

Poslať 08.02.2023 13:59:42   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2002 príspevkov
Prečo potom ale chcete zatvoriť obchody v nedeľu? Prečo radšej nechcete zakázať prácu v nedeľu s uvedením konkrétnych výnimiek (polícia, lekári a podobne), ktorí by pracovať mohli?
Potom by tá vaša snaha o "oddych pre všetkých" pôsobila aspoň trochu uveriteľne.

Poslať 08.02.2023 15:01:18   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25645 príspevkov
Vlkodlak píše:
Zaujímavý článok na Štandarde k téme.
https://standard.sk/317045/nedele-bez-nakupov-vacsina-ludi-je-za-a-kritici-neponukli-jediny-platny-argument/

Už z toho začína byť tradícia. Keď niekto navrhne obmedzenie predaja v nedeľu, malá skupina „liberálov“ narobí veľký krik. Lebo takéto zákazy vraj poburujú spoločnosť. Realita je pritom celkom iná. Väčšina ľudí návrh na nedele bez nákupov podporuje. Vrátane zamestancov obchodov.
Táto téma sa tvári prudko polemicky, ale nie je. Je jednoznačná. Voľné víkendy alebo aspoň voľné nedele sú pre väčšinu zamestnaných ľudí samozrejmosť. V nedeľu nemusia pracovať, lebo také sú pravidlá. A taká je stará osvedčená spoločenská dohoda.
Týždeň sa delí na pracovné dni a víkendy...
Ziadne cisla, ziadne relevantne prieskumy, iba DOJMY ! :evil:
Presne ako u Cepceka ...
Ukaz mi tu vacsinu ludi ! :evil:

Ked polozis otazku napr.: "Chceli by ste mat dochodok 2000 Eur ?", co si myslis, kolko ludi bude odpovedat "nie" ?

Ale poloz otazku POCTIVO: Ste za zatvorene obchody v nedelu, KED TO BUDE ZNAMENAT TOTO ?!
(Ziadne blaboly o tom ako "rodiny budu spolu a budu zrazu stastne" a podobne zvasty !)

V nasom meste teraz nedavno jedna zena ZAPICHLA muza.
DOMA sa pohadali a zrejme nestastnou nahodou boli zrovna v kuchyni. :)
Stastna to rodinka, ktora travila spolu svoj "volny cas". :)

Rodinky sa cele stastne v nedelu stretnu okolo PRAZDNEHO stola a po kratkej vymene nazorov "kto za to moze" sa naplno prejavia "pozitiva" - v lepsom pripade sa pohadaju do krvi, v tom horsom sa pozabijaju. :lol:

Cely cirkus okolo nedele znamena len jedno - NECHAPETE potreby ludi, ale to vam nijako nebrani osobovat si pravo ROZHODOVAT O VSETKYCH podla svojich CHIMER ! :evil:

Poslať 08.02.2023 23:33:12   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24038 príspevkov
Citácia:
Prečo potom ale chcete zatvoriť obchody v nedeľu? Prečo radšej nechcete zakázať prácu v nedeľu s uvedením konkrétnych výnimiek (polícia, lekári a podobne), ktorí by pracovať mohli?
Potom by tá vaša snaha o "oddych pre všetkých" pôsobila aspoň trochu uveriteľne.
zacinam chapat co asi chces povedat

mne totizto fakt cely cas ide o to aby praca v nedelu bola obmedzena - s cielom oddychu pre maximum ludi az na nevyhnutne a potrebne vynimky

to ze predstava je ze predavacky budu v nedelu pracovat v zatvorenom obchode (upratovanie inventura apod) je pre mna novinka
ak by to bolo tak maximalne pre nejake nevyhnutne necakane situacie ale nie normalny stav fungovania, lebo potom sa naozaj straca zmysel nedelneho odpocinku

zaskocil si ma lebo toto som nevedel
ale mozno je to len nejaky medzikrok na ceste k plnohodnotnemu odpocinku spolocnosti v nedelu, netusim

Poslať 08.02.2023 23:35:28   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24038 príspevkov
Ano
viem si predstavit diskusiu odkial - pokial maju byt tie vynimky a chapem ze v kazdom state to moze byt inak (aj podla miestnych zvyklosti)

Poslať 09.02.2023 7:57:44   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2002 príspevkov
misojogi píše:
to ze predstava je ze predavacky budu v nedelu pracovat v zatvorenom obchode (upratovanie inventura apod) je pre mna novinka
Nerozumiem, čo je na tom pre teba novinka. Ty si si naozaj predstavoval, že predavačky budú mať rovnaký príjem ako doteraz, všetky ostanú zamestnané na svojich miestach, len v nedeľu prestanú chodiť do roboty? To si si naozaj myslel?
Začínam chápať, prečo v tom prieskume bola väčšina predavačiek za to zavretie obchodov v nedeľu. Tiež asi myslia podobne "jednoduchšie", ako ty.

Dal som ti tri možné scenáre vývoja situácie predavačky v hypermarkete:

Citácia:
Predavačky budú
a) pracovať v nedeľu v obchode (vykládka tovaru, upratovanie, inventúra a podobne), prípadne budú pracovať niekde inde a príjem ich rodiny ostane nezmenený, alebo
b) nepracovať v nedeľu a príjem ich rodiny bude nižší o tú časť, ktorá pripadala na nedele (vrátane príplatkov za prácu vo sviatok), alebo
c) časť predavačiek (cca jedna sedmina) bude prepustená, keďže ich zamestnávateľ potrebovať toľko nebude (a áno, potom budú s rodinou celý víkend a aj cez týždeň, s výnimkou cesty na úrad práce), ostatné si zachovajú svoju výšku príjmu za predpokladu vyššieho počtu smien počas týždňa.
napíš mi teda, ktorý z tých scenárov bude podľa teba reálny, prípadne napíš nejaký svoj scenár vývoja situácie tých predavačiek v hypermarkete, aký po tom zákaze nedeľného predaja nastane.

Poslať 09.02.2023 8:45:57   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25645 príspevkov
Ja pridavam aj stvrty:
Nastane narast rozvratov chudobnych rodin. Mozno aj tych ne-chudobnych ...

Poslať 09.02.2023 10:16:06   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24038 príspevkov
https://alianciazanedelu.sk/archiv/13511?
https://www.christianitas.sk/zakon-o-volnej-nedeli-prvykrat-ma-sancu-prejst-ake-su-argumenty/
Citácia:
7. februára 2023 Krátke správy
Pamätáte si, ako sa Richard Sulík pred pár rokmi rozčuľoval, že si nebude môcť počas sviatkov kúpiť teplé rožky a ak s tým predavačky majú problém, tak nech idú pracovať inde? Voľná nedeľa je opäť v parlamente a pri troche šťastia ju snáď už konečne poslanci schvália.

Podľa aktuálneho diania v NR SR politickí komentátori odhadujú, že aj keď liberáli pri tejto téme doslova besnejú, tentokrát naozaj existuje šanca, že bude zákon o voľnej nedeli schválený.

Jeho predkladatelia argumentujú tým, že aj zamestnanci v službách majú právo na viac času pre svoju rodinu. Zvlášť, keď v tomto prípade hovoríme o tom, že 80 % pracovnej sily v týchto službách tvoria ženy. „Voľná nedeľa nie je len pre veriacich, ale pre každého, kto nepotrebuje byť otrokom konzumnej spoločnosti,“ vysvetľuje poslanec Martin Čepček.

Trefne ďalej poznamenal, že počas pandémie sa ľudia naučili nákupy lepšie plánovať a nikto nereptal, že si v nedeľu nemôže kúpiť teplé rožky. „Ukázalo sa, že nedeľa bola jediným dňom, keď mohla mať celá rodina voľno. Hoci šlo o vynútené voľno opatrením hlavného hygienika, obyvateľstvo to nakoniec muselo prijať. Pýtam sa, prečo nemať aj v živote po Covid-19 nedeľu ako jediný deň pre seba, svoju rodinu či blízkych?“ – odkazuje poslanec s tým, že nedeľa garantuje aj právo na realizovanie ústavného práva na vierovyznanie, väčšina cirkví a náboženských spoločností na Slovensku totiž realizuje pobožnosti práve v nedeľu.

Podľa Čepčeka argument o tom, ako zamestnancom poklesnú príjmy, nie je opodstatnený. „Zamestnávatelia nemôžu hroziť zamestnancom výpoveďou či racionalizačnými opatreniami, keďže ani jeden zamestnanec nebude v nedeľu robiť. Stratí sa tak nezdravý konkurenčný boj medzi zamestnancami, ako sa zapáčiť šéfovi. V Zákonníku práce bude ustanovenie, ktoré znie: v nedeľu nemožno zamestnancovi nariadiť, ani s ním dohodnúť prácu.“

Poslanec spomenul aj fakt, že nemecký Spolkový úrad pre ochranu práce a pracovnú medicínu zistil túto zaujímavú vec: predlžovanie pracovnej doby a práca v nedeľu u všetkých kategórií zamestnancov ukazuje zvýšené riziko spoločenského a zdravotného znevýhodnenia. Konkrétne: ak je pracovný čas dlhší ako 60 hodín týždenne, stúpa riziko infarktu myokardu dvojnásobne, skrátenie a nepravidelnosť spánku zvyšuje riziko obezity a oslabenia imunity. Pri práci v noci a v nedeľu je rovnako preukázaný aj zvýšený výskyt pracovných úrazov.

MM

Poslať 09.02.2023 10:29:47   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 25645 príspevkov
misojogi píše:
Konkrétne: ak je pracovný čas dlhší ako 60 hodín týždenne, stúpa riziko infarktu myokardu dvojnásobne, skrátenie a nepravidelnosť spánku zvyšuje riziko obezity a oslabenia imunity. Pri práci v noci a v nedeľu je rovnako preukázaný aj zvýšený výskyt pracovných úrazov.
MM
Ako Ti slusne povedat, ze si "mimo" ? :roll:
Naletis na hociaku sprostost.

1. Kolkohodinovy mame tyzdenny pracovny cas ? (Na nadcasy mame INE ZAKONY!)
2. KDE su DATA o tom, ze "pri praci v nedelu je preukazany zvyseny vyskyt pracovnych urazov" ? :evil:

Poslať 09.02.2023 10:31:32   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24038 príspevkov
Citácia:
Ide o normu, ktorá vyvoláva prekvapivo prudké vášne medzi liberálnymi poslancami zo SaS či nezaradenej opozície, plus v spriaznenej tlači, ale v spoločnosti ide o konsenzuálnu agendu. Napokon, v nedeľu sú obchody zavreté aj v tradičnejších, aj liberálnejších krajinách, ako sme my. Kľúčový vôbec nie je kresťanský či náboženský význam nedele, ako sa to u nás snažia prezentovať liberálni kritici návrhu. Skôr ide o prirodzenú koalíciu odborárov a sociálnych demokratov, ktorá zabezpečuje obmedzenie predaja v nedeľu, čím chránia zamestnancov, osobitne ženy.

Vidíme to v Rakúsku či Nemecku, Spojenom kráľovstve aj Francúzsku, Španielsku aj Poľsku, ale i v Škandinávii, napríklad v Dánsku a Nórsku.

Nedeľný predaj je možné obmedziť, a nie úplne zakázať, týka sa to aj turistických krajín či veľkomiest.

Na európsky štandard odkazujú aj poslanci okolo Vašečku: „V našom Zákonníku práce sú všetky nedele označené ako dni pracovného pokoja. Napriek tomu podľa údajov Eurostatu pracujú slovenskí zamestnanci počas nedieľ najviac zo všetkých krajín Európskej únie,“ hovoria predkladatelia z Kresťanskej únie.
https://standard.sk/317644/parlament-bude-hlasovat-o-obmedzeni-predaja-v-obchodoch-v-nedelu-zakon-ma-sancu/

Poslať 09.02.2023 10:33:00   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2002 príspevkov
legionar píše:
2. KDE su DATA o tom, ze "pri praci v nedelu je preukazany zvyseny vyskyt pracovnych urazov" ? :evil:
To si fakt myslíš, že Misojogi sa nad tým takto zamyslel? Písali to na nete, tak to predsa musí byť pravda :D

ad Misojogi:
stále čakám na ten tvoj predpokladaný scenár s predavačkami po nedeľnom zatvorení hypermarketov...

Poslať 09.02.2023 10:37:46   Re: Nedelne nakupovanie

Obrázok užívateľa

napísal 24038 príspevkov
ja som ale netvrdil ze v nedelu je viac urazov ako ine dni
clanok co som dal hovori o prekroceni fondu pracovnej doby co sa na Slovensku bezne deje (neoficialne) a dokonca to ani nezaplatia !!!!
aj ty osobne poznas takych ludi ktori takto dopadli (nadcasy im nezaplatili) - do SS ti mozem poslat meno ktore mam na mysli
je to uplne bezne, arogancia zamestnavatelov nepozna hranice

Poslať 09.02.2023 10:40:54   Re: Nedelne nakupovanie

napísal 2002 príspevkov
misojogi píše:
aj ty osobne poznas takych ludi ktori takto dopadli (nadcasy im nezaplatili) - do SS ti mozem poslat meno ktore mam na mysli
Čiže ak doteraz niekomu zamestnávateľ neplatil za nadčasy, potom ako sa zavrú hypermarkety v nedeľu mu už za nadčasy bude platiť?

[ Príspevkov: 365 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť