Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 25 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Autor Správa
Poslať 10.05.2016 13:37:52   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
dobry clanok
Citácia:
Máme s mužom tri deti a som s nimi doma už takmer osem rokov. Moje najmladšie dieťa nemá ešte ani tri roky. Za celý ten čas som si mohla tento „luxus“ – rozumejte mať viac detí a byť s nimi doma – dovoliť iba vďaka nadštandardnému zárobku muža. Nič nie je však zadarmo a pre mňa osobne, toto rozhodnutie znamená, byť od môjho muža závislá minimálne v tomto období, pravdepodobne však aj v období dôchodkového veku. Toľké roky „ničnerobenia“ sa odrazia aj na mojom dôchodkovom ohodnotení. Starostlivosť o naše deti, je devízou do ich života. Je to luxus, ktorý im doprajem rada aj na úkor seba – čo však neznamená, že som s takýmto stavom spokojná. Rozhodne nesúhlasím s tým, aby to spoločnosť vnímala ako moju povinnosť.

Aj v prípade, že moje najmladšie dieťa dosiahne vek tri roky a dám ho do škôlky, sú moje šance zamestnať sa minimálne. Môj muž totiž za prácou cestuje. Čo znamená, že som cez týždeň osoba, ktorá sa o naše deti stará výhradne a 24 hodín denne.. Iste – je to moja slobodná voľba prečo by som potom mala fňukať nad tým, že štát dostatočne nepodporuje moje možnosti zamestnať sa napríklad na polovičný úväzok alebo mi neuľahčí v prípade, že sa popri deťoch rozhodnem podnikať? Dovolím si tvrdiť, že „fňukanie“ verejnosti v súvislosti s nízkou pôrodnosťou slovenských žien, je počuť omnoho častejšie ako fňukanie matiek ako som ja.. Možno je preto načase prehodnotiť ústretovosť celej spoločnosti a verejných politík, voči matkám s malými deťmi – aj v súvislosti s kauzou, ktorá sa odohrala prednedávnom v parlamente, keď poslankyňa so spiacim dieťaťom v šatke chcela ísť položiť otázku do pléna. Nielen reakcia poslancov v parlamente ale aj reakcia celej spoločnosti bola viac než výrečná. Tieto reakcie odokryli niečo, čo neradi počujeme a čím sa nám nechce zaoberať.

Odokryli to, že matky s malými deťmi sú niekde na konci spoločenského záujmu. Vychovávajú síce budúce generácie dospelých pracujúcich – z tohto pohľadu je ich činnosť mimoriadne záslužná – len akosi sme zabudli túto činnosť ohodnotiť a podporiť ich v nej inak, než patetickými rečami a kvetinkou ku dňu matiek raz do roka. Matky, ktoré zostávajú s malými deťmi doma, robia veľa bežných domácich prác popri deťoch. Nikoho ani nenapadne povedať im, že pracovať popri deťoch nie je vhodné alebo že sa to nedá. Očakáva sa od nich totiž, že navaria deťom obed, vyžehlia manželove košele, napíšu si domácu úlohu so starším dieťaťom... a to všetko popri malom bábätku. Niektoré ženy robia tieto veci so spiacim dieťaťom v šatke – presne tak, ako sa o to pokúsila Simona Petrík v parlamente. Je tu však jeden rozdiel – práca týchto žien nie je finančne ohodnotená a je prakticky neviditeľná, nezaujímavá. Je vnímaná ako niečo samozrejmé, čo už ani ako prácu nevnímame. Napriek tomu, to však je práca – ako každá iná.
http://miroslavarasmanova.blog.sme.sk/c/417664/matka-sa-ma-doma-venovat-dietatu-a-ine-nezmysly.html?ref=tit

Poslať 11.05.2016 14:52:10   Re: Žena / Matka

od 21.03.2008 10:39:31
napísal 158 príspevkov
0

Poslať 11.05.2016 19:02:34   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Misojogi k tomu článku zaujal ma jeden argument. TO akože je normálne ak matka čo kojí dieťa ide do parlamentu? Podľa mňa je ako matka nezodpovedná keď dieťa privedie do davu chlapov čo po sebe často bliakajú. Nevidím dôvod prečo by žena s dieťaťom len preto, že je s ňou dieťa by mala mať prístup všade. Už mi celkom lezie na mozog aké hlúposti sú ešte ženy schopné vymyslieť. Mala by to dieťa zobrať aj do krčmy, na futbalový zápas, na skládku odpadu medzi smetiarov veď prečo by tam nemala mať prístup s malým dieťaťom len mu posilní imunitu?.... :roll:

Poslať 12.05.2016 9:15:27   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
prečo by tam nemala mať prístup s malým dieťaťom len mu posilní imunitu?.... :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=8AUxwxHjmvk

Poslať 12.05.2016 11:40:29   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
l1ve_D píše:
TO akože je normálne ak matka čo kojí dieťa ide do parlamentu? Podľa mňa je ako matka nezodpovedná keď dieťa privedie do davu chlapov čo po sebe často bliakajú.
nie je to "normálne". ani nepredpokladám, že by ho tam "normálne" a dobrovoľne chcela nosiť so sebou stále. momentálne ho ale zrejme nemala kam inam dať, resp. na to ani nevidela dôvod, keďže tam chcela ísť len na chvíľu (prečo tam chcela ísť len na chvíľu je iná otázka, v parlamente je to však zjavne bežné :D ). btw. nepredpokladám, že by to v parlamente bolo s hygienou, hlučnosťou či "davom chlapov" bolo horšie, než napr. v MHD či kdekoľvek v Bratislave na ulici.

Poslať 12.05.2016 11:52:10   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
simona Petrík: Stále bojujeme proti stereotypom o krkavčích matkách
Dobrá matka, zlá matka. Posledných pár týždňov stúpol záujem o túto tému, pretože Lucia Nicholsonová otehotnela a zároveň chce riadne zastávať funkciu podpredsedníčky NR SR. Teším sa, že téma žien, ktoré sa rozhodli pracovať popri materskej, sa konečne stala diskutovanejšou, ale zároveň ma neteší, že ženy samy dokážu toto rozhodnutie odsúdiť. Narážam na komentár pani Melicherovej z denníka Postoj, ktorá kritizovala fakt, že síce hovoríme o ženách, ale na potreby dieťaťa zabúdame. Zároveň nám podsunula a morálne zafarbila svoj subjektívny názor, že pre záujem dieťaťa je lepšie, keď s ním matka zostane doma čo najdlhšie. Súhlasím, že musíme sledovať záujmy a dobro dieťaťa, a rovnako dôležité je mať na zreteli potreby matky. Zdôrazňujem slovo rovnako.

Harvardova univerzita urobila obrovskú štúdiu na tému Vzťah medzi prácou popri materskej a rodovými nerovnosťami v práci a doma, pre ktorú zozbierala dáta z rokov 2002 a 2012 od účastníkov prieskumu z 24 krajín. Výsledky ukázali, aký pozitívny dopad majú matky (a otcovia!) s kariérou na svoje dcéry a ich budúce uplatnenie. Dcéry pracujúcich matiek mali v priemere o 4 percentá vyššie platy ako tie, ktorých matky zostali doma. Dnešné dospelé ženy – účastníčky prieskumu – uviedli, že benefitovali z príkladu, ktorý im dávali ich matky. Či už im to umožnilo väčšiu participáciu na vedúcich pozíciách, alebo to malo pozitívne dopady na ich sebavedomie.

Nikto – ani spoločnosť, ani štát – by nemal svojim občanom diktovať, ako majú žiť. Žijeme v 21. storočí, a žena má právo zvoliť si cestu práce popri materskej/rodičovskej, pokiaľ má na to vytvorené vhodné podmienky a práca ju nestresuje, ale naopak – sebarealizuje sa, čo ju robí šťastnou. Vtedy toto šťastie a spokojnosť prenáša aj na dieťa.

No nie každá žena má partnera, ktorý je ochotný pomáhať jej, či prácu, ktorá by ju napĺňala. Preto je jej rozhodnutie zostať doma na „fulltime“ trojročnej rodičovskej takisto právoplatné. Ale prosím, neznevažujme ani jednu z týchto možností a nechajme ženy, nech sa slobodne rozhodnú. Toto by mala počuť každá žena, ktorá sa rozhoduje, či ísť pracovať popri materskej a má obavy z toho, že ju spoločnosť označí za „krkavčiu mať“.

Ja sama som matka päťmesačnej dcérky a takmer celú predvolebnú kampaň som absolvovala ako tehotná. Mandát poslankyne som začala zastávať, keď mala moja dcéra tri mesiace. Áno, mám manžela, ktorý mi pomáha, keď musím sedieť celý deň na schôdzi parlamentu. No raz či dvakrát týždenne ju beriem so sebou do kancelárie. Aj preto, že musím, ale aj preto, že chcem a viem, že jej tým nijako neškodím. Naopak, Zora je spokojné usmiate dieťa, ktoré má rado ľudí a najviac svojich rodičov. Netrávim s ňou 100 percent času, ale ten čas, ktorý s ňou trávim, využívam na 100 percent. Aj ja chcem vidieť každý jej malý či veľký pokrok, preto nevyužívam služby opatrovateliek. Nedopustím, aby o mne niekto hovoril ako o zlej matke a podporoval tak stereotypy, ktoré v našej spoločnosti už nemajú miesto. Aj preto mám v pláne navštíviť stredné školy a diskutovať so študentkami o tejto téme, ako aj o téme rovnosti príležitostí. Považujem za kľúčové, aby sa tieto otázky stali prirodzenou súčasťou vzdelávania mladých ľudí.

Simona Petrík je nezávislá poslankyňa NR SR, vystúpila zo strany Sieť. Venuje sa rodinnej politike a podpore žien.

anna Verešová: Je potrebné vyzdvihnúť rodičovstvo
Téme zlaďovania rodinných a pracovných povinností žien sa venujem dlhodobo. Môj postoj je jednoznačný – nechajme ženy slobodne sa rozhodnúť, či zostanú doma pri dieťati do troch rokov (prípadne aj dlhšie), alebo odídu do zamestnania. A rovnako podporme, morálne aj finančne, ktorékoľvek ich rozhodnutie. Oboje by mala naša spoločnosť akceptovať bez pripomienok.

Odborníci hovoria o období do troch rokov veku dieťaťa ako o najdôležitejšom období pre človeka. Práve preto mnohí podporujú osobnú starostlivosť matky (ale aj otca) do troch rokov. A mnohé matky sa takto naozaj rozhodnú. Niektoré z nich sa mi však sťažovali, že týmto rozhodnutím strácajú kredit v spoločnosti. Cítia sa menejcenné, pretože spoločnosť akoby viac vyzdvihovala ženu, ktorá zvláda aj prácu aj rodinu. Opačne to teraz môže cítiť pani Nicholsonová, keď niektorí tvrdia, že dobrá matka je iba tá, ktorá je doma tri roky s dieťaťom.

Ak sa žena rozhodne nastúpiť do práce skôr, ako jej dieťa dosiahlo tri roky, určite jej záleží na tom, aby dieťa malo najlepšiu starostlivosť a aby nemalo z tejto zmeny traumu. Nepochybujem o tom. Pred inštitucionálnou starostlivosťou preto radšej zveria dieťa príbuzným či známym. Táto možnosť sa zdá najlepším riešením, pretože deti túto osobu často už poznajú. Ale táto voľba rodičov je štátom finančne podporovaná inak. Od 1. januára 2016 dostávajú zvýšený finančný príspevok vo výške 280 eur na starostlivosť o dieťa do troch rokov iba tí zamestnaní rodičia, ktorí majú svoje dieťa v starostlivosti škôlky, jaslí alebo u osoby so živnosťou. Ale ak starostlivosť zabezpečí materská škola alebo jasle zriadené obcou, príspevok je najviac vo výške 80 eur. A ak sa o dieťa stará blízka osoba bez živnostenského oprávnenia, teda starý rodič alebo iný príbuzný, suma príspevku zostáva vo výške 41,10 eura. Pretože príspevok vraj nie je odmenou, ale predstavuje odhad nákladov spojených so starostlivosťou. Ale veď každý, kto sa o dieťa celodenne stará, má určite náklady na vodu, elektrinu, hygienické potreby i cestovné, či nie?

A toto je to, čo mi prekáža. Nerovnaký prístup. Prekáža mi zvýhodňovanie jednej skupiny pred druhou. (To sa v našej spoločnosti často stáva, napríklad podpora študentov na cestovnom, ale iba tým, ktorí cestujú vlakom. Študenti „autobusári“ do tejto skupiny nepatria.) Príspevok má smerovať za konkrétnym človekom – dieťaťom, študentom či seniorom. Veď práve tak je to spravodlivé.

Na základe tohto nerovnakého prístupu v agende zlaďovania zamestnania a rodiny teda odmietam uveriť, že ide o ozajstný záujem o problémy žien či rodičov. Zdá sa, že v prvom rade ide o zvyšovanie zamestnanosti. Je to síce legitímny cieľ, ale bolo by potrebné pozrieť sa aj na ďalšie faktory, ako je sloboda a autonómia rodín a najlepší záujem dieťaťa. Dajme rodičom množstvo nástrojov pomoci pri starostlivosti o deti a uplatňujme rovnaký prístup pri ktoromkoľvek ich rozhodnutí. Morálne i finančne oceňujme rodiny, vyzdvihujme starostlivosť o deti, ktorá je namáhavá. Podporujme rodiny. Čelíme veľmi nepriaznivému demografickému vývoju, preto je potrebné vyzdvihnúť práve rodičovstvo.

Anna Verešová je poslankyňa za OĽaNO, členka Fóra života a Aliancie za rodinu. Vedie občianske združenie Áno pre život.

http://www.tyzden.sk/spolocnost/31904/kariera-ci-dieta-alebo-aj-dieta-aj-kariera/

Poslať 12.05.2016 13:31:02   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
ani nepredpokladám, že by ho tam "normálne" a dobrovoľne chcela nosiť so sebou stále.
ja to predpokladam, podla mna islo o "testovanie" toho co si este moze dovolit a posuvanie hranic
staci si pozriet reakcie zien matiek na nu

inak suhlasim s Veresovou

Poslať 12.05.2016 21:21:47   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Pani Petrík asi číta iné internety ako ja, pretože pani Petrík nadobudla dojem, že jej aktivity sú záslužné, ľudí to oslovilo; a preto pokračuje ďalej.

Narazila som totiž na iniciatívu “Vezmite svoje dieťa do práce” 20.5., podporenú (či možno dokonca organizovanú) pani Petrík a podporenú aj Verejným ochrancom práv, pani Dubovcovou.

To sú organizátori tejto iniciatívy naozaj tak mimo? Kto si toto – priniesť si a pravidelne nosiť svoje dieťa na pracovisko, môže na Slovensku dovoliť? Takto provokovať? Ja vám poviem kto: naša elita odtrhnutá od reality. Veď tu, na Slovensku sa ľudia boja aj o tu najhoršiu a najslabšie platenú prácu!

Zas jedna aktivitka, do ktorej pôjdu len mimovládkarskí darmožráči a naša smotánka, rozumej svoloč, ktorá prinajlepšom “pracuje” v súkromnom sektore “u kamoša”, kde sa na pol dňa 20.5. ukáže s deckom a ešte tri roky sa s tým bude predvádzať – ako oni pracovali a pracujú s deckom po boku.

Ideme teda robiť iba akési prázdne gestá – iniciatívy, kde budeme hlúpym Slovákom ukazovať, ako sa dá robiť všetko naraz? Na pol dňa si všetci do práce dovlečieme deti (kde nám to samozrejme na taký krátky čas odtolerujú), na to aby si pani Petrík a pani Nicholson mohli urobiť z parlamentu holubník na 4 roky?! NIE. Ja sa pod toto nepodpisujem.

Liberalizmus v nepravom slova zmysle. Ja niečo chcem a keď to chcem, mám právo to okamžite mať.

Pýtam sa opäť, kde sú potreby a najlepší záujem dieťaťa?
P.S. Čo hľadá na iniciatíve logo Americkej ambasády?

http://medzicas.sk/pani-petrik-a-multikulturalisti-s-nou-valcuje-dalej/

Poslať 12.05.2016 23:08:07   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
ani nepredpokladám, že by ho tam "normálne" a dobrovoľne chcela nosiť so sebou stále.
ja to predpokladam, podla mna islo o "testovanie" toho co si este moze dovolit a posuvanie hranic
staci si pozriet reakcie zien matiek na nu

inak suhlasim s Veresovou
Presne ako píšeš. :palec: A to logo US ma neprekvapuje veď my sme pre nich len háveď, ktorú využívajú pre svoje geopolitické zámery.

Poslať 24.03.2017 11:08:30   Re: Žena / Matka

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
možno sa to sem hodí. Link na vysvetlenie rozdielov medzi antikoncepciou a PPR.

http://zastolom.sk/umysel-rovnaky-nepocat-dieta-pri-pohlavnom-styku-antikoncepcia-versus-ppr/

[ Príspevkov: 25 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť