Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 72 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Totiz nikdy o nom nepoculi.
No ked o nom nikdy nepoculi tak su hodnoteni podla toho ako sa spravali v svojom zivote. krestan ma tu vyhodu,ze ma tu cest otvorenu hoci aj narodenia, ale vykrocit musi po nej sam. Potom, ale uz nemoze povedat : Nikdy som o Tebe nepocul, Pane...

Citácia:
Zaroven je tu vsak ta divna vec, ze viera je z milosti skrze DS. Lenze na zaklade coho sa ten Boh rozhoduje, komu vieru dopraje a komu nie?
Viera, cize vztah s Bohom je vec jednak:

1.) ktoru, dostaneme darom od Ducha Sveteho, ktorý „veje, kam chce“ (Jn 3, 8 ). Toto zalezi cite od Boha a jeho kriteriach. Viem, o ludoch, ktori doslovne povedane vosli do lesa ako neveriaci a vysli z neho veriaci...

2.) sme alebo mali by sme byt cely zivot vedeny ku vztahu Bohom a snazil sa ten vztah nezanedbat, zivit, dalej rozvijat a odstranovat prekazky, ktore stoja v tom vztahu.
3.) ku vztahu k Bohu mozeme sa prepracovat svojou vlastnou volou pretoze sme sa Mu naplno otvorili a Boh mohol k nam lahko preniknut, pretoze sme odstranili vsetky prekazky v nasom vnutri
4.) alebo mozeme aj neustale pochybovat a svojim pochybnostami sa mozeme kludne dopracovat aj k viere...

od 22.06.2014 8:16:03
napísal 646 príspevkov
Ok, podme teraz k tomu, co sa potom kvalifikuje ako neviera ktoru Boh vyhodnoti tak, ze clovek s nim nechce byt v nebi?
Ked to podla frederixa nie je take lahke.
U katolika je to jasne. Bavme sa o vacsine ludstva ktori nie su katolici a hresia rovnako ako priemerny katolik, cize nie su bez viny. Kolko tej viny mozu mat, aby ich Boh este prijal k sebe?

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 9:21:13
napísal 6071 príspevkov
ako vznikne láska je tiež nepochopiteľné, len následky sa občas dajú odhadnúť - nie všetkému rozumieme, ale niečo vieme "vyrátať".

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
hladajuca píše:
Ok, podme teraz k tomu, co sa potom kvalifikuje ako neviera ktoru Boh vyhodnoti tak, ze clovek s nim nechce byt v nebi?
Ked to podla frederixa nie je take lahke.
U katolika je to jasne. Bavme sa o vacsine ludstva ktori nie su katolici a hresia rovnako ako priemerny katolik, cize nie su bez viny. Kolko tej viny mozu mat, aby ich Boh este prijal k sebe?
Ak Boha vyslovene neodmietnu, prijme ich s akymkolvek batohom.
Jezis hovori sestre Faustine-i keby tvojich hriechov bolo ako piesku. . .

Vravis, ze cesta nie je otvorena pre vsetkych, lebo mnohi o Jezisovi ani nepoculi-praveze najma im ju Jezis otvoril. Boh uz na cloveka hladi ako na svoje dieta. Pekne o tom citame v podobenstve o marnotratnom synovi, to sa netyka len zbludilych veriacich, ale vsetkych.

Uz ine je to u tych, co su plni nenavisti k Bohu a k ludom, ktori v neho veria.
Ono to samo o sebe je namahave-udrziavat sa v takom stave, ale zas uznavam, ked si na to zvyknes, je to lahke. . .avsak i tu existuje moznost zmenit smer.
Kym clovek zije, vzdy ma sancu.

napísal 646 príspevkov
Hm, takze to potom znamena, ze vsetci, ktori o Bohu nepoculi budu spaseni, lebo ked o niecom nevedia, nemozu to odmietnut. Na druhej strane ale mame evanjelizovat, lebo bez prijatia Jezisa budeme strateni...
Alebo len my sme z nejakeho dovodu vrhnuti do skusky, ze o tom vieme a musime sa sami rozhodnut, ci prijmeme alebo nie.
Viem, ze tak si to nemyslel, ale fakt ked sa ta myslienka dotiahne do konca, vznika mi z toho toto.
Takze co su tie kriteria, na zaklade ktorych Boh rozhodne?
Ja by som chcela verit, ze spaseni budu vsetci, ved mne sa ta myslienka paci rovnako ako vam.
No pozeram sa teraz na to z teoretickeho uhla na zaklade toho, co ste tu zatial napisali a pride mi to dost nejasne a protirecive.
Tak je viera potrebna? Su potrebne skutky? Bozia milost je nevyhnutna, napriek tomu dar viery nedostal kazdy ale len niektori... Ved keby Boh chcel tak vyleje DS aj na tych, ktori nemaju radi cirkev a oni by sa obratil ako Pavol. Boh by to z lasky k tym ludom mohol spravit, ale on z nejakeho dovodu nechce.
Na druhej strane ludi ktori ho neprijali, akurat ziju na opacnom konci sveta uz nema problem akceptovat.
Nechapte ma zle, je mi jasne, ze ta "spravna" odpoved sa pohybuje niekde okolo "nooo to je tajomstvo, Boh miluje kazdeho a je nekonecne spravodlivy, kazdy dostane presne to, co si zasluzi".
Lenze teraz ma zaujima aj hlbsia analyza tohto, co pisete, lebo sa z toho neviem vysomarit.
Tak ako to je?

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
Jeeejda. . . (©anux) ;)

Ty si to dotiahla uplne mimo drahu, takze skusim uplne jednoducho na par veci odpovedat:

Citácia:
Ved keby Boh chcel tak vyleje DS aj na tych, ktori nemaju radi cirkev a oni by sa obratil ako Pavol. Boh by to z lasky k tym ludom mohol spravit, ale on z nejakeho dovodu nechce.
Boh vylial Ducha Svateho na takych i onakych-ale prvoradu podmienku, ktoru treba splnit, je toto prijat.
Ked sa zjavil apostolom, dychol na nich a povedal: prijmite Ducha Svateho.

Toto je problem pre notorickych nevercov, ale i akozeveriacich s vyhradami a pod., tych kategorii je viac.

Viera je dar, ktory vsak nema byt na vyvysovanie-aha ja mam vieru a tak som vyvoleny-ale ma byt akymsi poverenim od Boha pre daneho cloveka, aby sa s nou delil s tymi, co ju zatial nemaju.

Je to ako keby si vytvoril tim pomocnikov-nie preto, zeby sam nemohol urobit vsetko, ale preto, lebo nam dava doveru.
Takze mozes byt sucastou tohoto timu, alebo nie. Prijmes, alebo odmietnes.

Ale definitivne odmietnutie je vzdy az na konci nezvratnou cestou do zatratenia.
este vzdy je tu zachranna siet v podobe ocistca, kde pravdepodobne vela dusi nakoniec skonci (na isty cas).

Este taka poznamocka adresovana konkretnemu uzivatelovi, ktoreho prispevky uz nebudu zverejnovane-pricinou, preco neprijimam som vo vacsine pripadov ja a moje pysne ego. Je az neuveritelne, ake vsemozne vyhovorky si viem vymysliet, len aby som sa utvrdil, ze Boha mi netreba.
A aby mi to vydrzalo, lozim na krestanske fora a plujem po ludoch nenavist a posmesky. To mi robi dobre. Pocit viny si ani len nepripustim a i ked niekomu ublizim, ospravedlnit sa nemienim.

Nuz tak-maj sa dobre, clovece. :-(

napísal 646 príspevkov
Neviem, stale to nechapem. Ved predsa kazdy by chcel verit a spoznat Boha, keby sa to dalo. Kazdy jeden clovek tuzi po Laske, Pravde, Spravodlivosti. Neviem si vobec predstavit, ze by niekto dostal ponuku od Boha (resp vieru) a on by ju vedome a dobrovolne odmietol. Ked sa ti ludia do vztahu s nim nehrnu, tak asi tu pozvanku nezaregistrovali. Nevedia, necitia, ze tam nejaky DS je. Tak ako ich moze Boh trestat za to, ze odmietli nieco k comu nemali pristup?
On toho DS dal cirkvi, lenze ako maju ostatni vediet, ze tam fakt je, ked sa im sam neukaze?
Boh je strasne komplikovany. Neviem, ze co od nas vlastne chce, o co mu ide. Raz ma milion poziadaviek, prikazov a zakazov, potom mu nic z toho nestaci a spasi nas len tak, z lasky. Raz treba byt v KC, potom moze spasit aj inych...
No zatial to nechavam v tom stadiu, ze skratka neviem, ako to je a asi sa to nikdy ani nedozviem.

Takze si vyhodil legiho?

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
Citácia:
Takze si vyhodil legiho?
Nie, patrilo to inej osobe-dotycny vie. . .

napísal 646 príspevkov
frederix píše:
Citácia:
Takze si vyhodil legiho?
Nie, patrilo to inej osobe-dotycny vie. . .
aha. ok.

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
Clovek je komplikovany, nie Boh.
Prave to je ten problem.

Pozri, dievcatko, nic velke od teba neziada. Miluj svojich bliznych, pomoz nudznym a necakaj, ze ti budu vdacni-nerob okazale gesta, aby svet videl. Na zaciatok to staci. :-)

napísal 646 príspevkov
o to sa snazim.

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
Ja viem. :-)

[ Príspevkov: 72 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť