Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 72 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
každopádne ja som rada, že oživil túto tému :) lebo ten príbeh, kvôli ktorému vznikla, je naozaj krásny...

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
hladajuca píše:
Nechapem teraz, na co konkretne sa pytas. Pytas sa, preco to dievca odislo? Tak to neviem, ale urcite na to nejaky dovod mala. Ale to uz bolo jej vedome rozhodnutie. Osobne by som to nedavala ako priklad toho, ze ju Boh opustil. Ked uz by som si mala vybrat priklad na temu "Boh opusta cloveka" tak by som zvolila choroby alebo prirordne katastrofy.
Alebo to myslis ako metaforu, ze rovnako ako tato tinedzerka opustila 2 rocne dieta a nechava ho napospas statnemu systemu aj Boh len tak opusta nas, a nechava nas napospas svetu?
Alebo si to myslel uplne inak?
Samozrejme, ze inak.
1. "Vsetko ma svoju pricinu, iba Boh nie. Ked ideme spat do minulosti, musime narazit na Prvotnu pricinu."
2. Tato tinedzeka opustila svoje dieta, pretoze aj ju opustili, pretoze inak to nevie, nik ju to nenaucil, ani ju pred nestastim neochranil. Takze asi rodicia. Lenze aj ti mohli mat podobny osud. Atd. Ale niekde sa "chyba evidentne stala". Mozno ti rodicia mali vsetko, ale boli tak roztopasni a lahkomyselni, ze "zisli z dobrej cesty". Ak je to tak, aku vinu ma to dievca a cim si zasluzila svoj osud ? Kto ju ma ochranit ? A kto ju ma zase "najst" ?
3. Vsetci sme Bozie deti a Boh nas ma nekonecne a bezpodmienecne rad. Len to casto akosi "nevidiet".
Co Bohu branilo stopnut retaz nestastia, potrestat skutocnych vinnikov a nevinnym pomoct ?
Co Bohu branilo stvorit tento svet transparentny a s jasnymi pravidlami ?
(Nieco ako: "Zli dostanu poza usi a dobri odmenu". HNED a ZJAVNE! A nie iba prazdne a vagne sluby o Nebi a Pekle)
Co su tu rodicia tak dobre vedia, ze u deti treba ich ciny "riesit" hned. Neskor to uz nema taky ucinok a ak sa neriesia vobec, tak to ma ucinok katastrofalny.
Kto je potom ale za tu katastrofu ZODPOVEDNY ?

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
(Nieco ako: "Zli dostanu poza usi a dobri odmenu". HNED a ZJAVNE! A nie iba prazdne a vagne sluby o Nebi a Pekle
Ale ved pozausi dostavame dnes a denne. A je to vidiet. vsetko toto co sa deje okolo nas je to nase poza usi, zneme iba co sme si zasiali a zasiavame. Mame predsa slobodnu volu, slobodu konat dobro a slobodu konat zlo, slobodu ignorovat Boha...a aj to robia ludia dnes a denne.. zaujimave,ze ked je ludom dobre, tak si na Boha ani nespomenu, vsetko je v poriadku, co aky Boh, som to predsa ja, vrchol tvorstva so svojim rozumom..liberalismus a libertaniazmus to je to co chceme, krestania co tu otravuju, oni su ti zli predsa....ale ked je nejake kriza tak to je potom placu, ze ako je mi zle,to je jajkania a ochkania ... a podotykam ateista, akoze legalna opozicia Boha zacne vzdychat... preco Boze na nas toto dopustas? No preco asi ... Pretoze niet cinu bez nasledku. Chceme mat slobodu konania, tak ju majme. Konaj ako chces a vies.. A tu mas vysledkom je aj to,ze 15 rocna ma decko... Neviem co si predstavujes pod pojmom po za usi. Vies, niekedy horsi trest ako okamzita reakcia je den za dnom divat sa na nasledky svojich cinov a zit s pocitom viny. den za dnom. Ale na druhej strane clovek dokaze napravit...a to je dovod preco Boh netresta okamzite...

napísal 25649 príspevkov
tomix píše:
Citácia:
(Nieco ako: "Zli dostanu poza usi a dobri odmenu". HNED a ZJAVNE! A nie iba prazdne a vagne sluby o Nebi a Pekle
Ale ved pozausi dostavame dnes a denne. A je to vidiet. vsetko toto co sa deje okolo nas je to nase poza usi, zneme iba co sme si zasiali a zasiavame. Mame predsa slobodnu volu, slobodu konat dobro a slobodu konat zlo, slobodu ignorovat Boha...a aj to robia ludia dnes a denne.. zaujimave,ze ked je ludom dobre, tak si na Boha ani nespomenu, vsetko je v poriadku, co aky Boh, som to predsa ja, vrchol tvorstva so svojim rozumom..liberalismus a libertaniazmus to je to co chceme, krestania co tu otravuju, oni su ti zli predsa....ale ked je nejake kriza tak to je potom placu, ze ako je mi zle,to je jajkania a ochkania ... a podotykam ateista, akoze legalna opozicia Boha zacne vzdychat... preco Boze na nas toto dopustas? No preco asi ... Pretoze niet cinu bez nasledku. Chceme mat slobodu konania, tak ju majme. Konaj ako chces a vies.. A tu mas vysledkom je aj to,ze 15 rocna ma decko... Neviem co si predstavujes pod pojmom po za usi. Vies, niekedy horsi trest ako okamzita reakcia je den za dnom divat sa na nasledky svojich cinov a zit s pocitom viny. den za dnom. Ale na druhej strane clovek dokaze napravit...a to je dovod preco Boh netresta okamzite...
Takze klasicka demagogia:
Za vsetko zle si mozeme sami a vsetko dobre, co nas "postihne", je len a len od Boha - a aj to iba z Jeho milosti, nikdy nie nasou zasluhou.
Aky zmysel potom ma nejaka cisto ludska snaha byt dobrym a konat dobro ? (Ked pravidla hry su tak vagne posahane ?)

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Aky zmysel potom ma nejaka cisto ludska snaha byt dobrym a konat dobro ?
No skus hadat preco. Preco nespravit niekomu pekny den napriklad iba tym, ked mu ho zazelam? Ked ja niekomu spravim pekny den, on moze na spravit pekny den niekomu inemu a moze vzniknut zniknut retaz dobra, o ktoru sa snazime aby sa zastavila alebo zjemnila ta retaz zla, ktora sa siri okolo nas. A staci vlastne tak malo....

napísal 25649 príspevkov
tomix píše:
Citácia:
Aky zmysel potom ma nejaka cisto ludska snaha byt dobrym a konat dobro ?
No skus hadat preco. Preco nespravit niekomu pekny den napriklad iba tym, ked mu ho zazelam? Ked ja niekomu spravim pekny den, on moze na spravit pekny den niekomu inemu a moze vzniknut zniknut retaz dobra, o ktoru sa snazime aby sa zastavila alebo zjemnila ta retaz zla, ktora sa siri okolo nas. A staci vlastne tak malo....
To ja predsa viem. :) A aj sa tak snazim konat.
Pytal som analogicky, ako sa vy pytate: napr. "Aky zmysel ma svet, keby nebol Boh?"
Ak to, ci budem odmeneny za moje dobre skutky, nezavisi odo mna a od tych skutkov, ale iba od "milosti" nejakej bytosti, o ktorej ani neviem, ci existuje (ale ak by existovala s takymi atributmi, ako vravite, potom mi tu nic nedava zmysel), tak je otazka, aky zmysel ma robit dobre skutky, relevantna.
Este raz - ja ten zmysel mam (hoci je iny, ako vas).
(Proste si myslim, ze je to "dobry napad" a "tak to ma byt" ... :) )

od 22.06.2014 8:16:03
napísal 646 príspevkov
Opakujem, ze toto podla mna nie je idealny priklad, lebo tu bolo vela prilezitosti na to, aby sa prejavila slobodna vola ludi a nasledne dosledky.
Myslim, ze podstata toho co sa legi chce spytat je ta, preco Boh dopusta zle veci na nevinnych ludoch. Napriklad ako je choroba alebo prirodna katastrofa dosledkom zlych cinov ludi? A predsa musia trpiet za nieco, na com nemaju ziadnu vinu. Toto dieta matka opustila aono trpi, dajme tomu, ze do urcitej miery je to jej slobodna vola.
Ale co deti, ktorych rodicia zomreli pri automobilovej nehode? Ako su tie deti za to vinne?
Takze ak to spravne chapem legi, pytas sa uplne legitimnu otazku, preco to realne v zivote nie je tak, ze dobri ludia sa maju dobre a zli zle. Ved kazdy ludsky rodic by to pri vychove takto bral, ak nechce, aby bolo dieta zmatene. Za chybu ho hned potresta a za dobro hned pochvali.
Odpovedat na tvoju otazku neviem legi. Samu by ma zaujimalo, preco je to tak.

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 9:21:13
napísal 6071 príspevkov
legionar píše:
(Nieco ako: "Zli dostanu poza usi a dobri odmenu". HNED a ZJAVNE! A nie iba prazdne a vagne sluby o Nebi a Pekle)
presne toto som čakal...
dookola stále to isté...
na to, že niečo nevidieť hneď som sa pýtal na inom mieste - tuším v debate o inceste...

napísal 25649 príspevkov
Vespa píše:
legionar píše:
presne toto som čakal...
dookola stále to isté...
na to, že niečo nevidieť hneď som sa pýtal na inom mieste - tuším v debate o inceste...
Asi tak ako to Vase ucenie - uz 2000 rokov stale dookola to iste. ;)
Ale bez relevantnych odpovedi ...

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
1. Stale nerozumiem, preco si si zaumienil dat link o 17 rocnej dievcine do temy, ktora je obsahovo o uplne niecom inom.
2.
Citácia:
Ak to, ci budem odmeneny za moje dobre skutky, nezavisi odo mna a od tych skutkov, ale iba od "milosti" nejakej bytosti, o ktorej ani neviem, ci existuje (ale ak by existovala s takymi atributmi, ako vravite, potom mi tu nic nedava zmysel), tak je otazka, aky zmysel ma robit dobre skutky, relevantna.
Vo svete bez Boha ti tvoje dobre skutky nic nezavazia, prave tu ti odmena fakt nehrozi, lebo ludia su ti najnevdacnejsi tvorovia na svete. Skor cakaj posmesky.
Avsak-a to mi ver-ani jeden tvoj skutok vykonany z lasky neostane bez odmeny. Praveze je to aj v tvojich rukach. A ci si veriaci, alebo nie, to dobro sa ti zapocita. . .
Aky zmysel ma robit dobre skutky-no minimalne ten, ze mozes mat sam zo seba lepsi pocit. Ked v obchode podam babke nejaky tovar z regalu, kam sama nedociahne, jej vdacny usmev mi uplne staci, ja nerozmyslam, ci to ma zmysel, ani co z toho budem mat.

od 11.09.2012 9:17:05
napísal 614 príspevkov
frederix píše:
Avsak-a to mi ver-ani jeden tvoj skutok vykonany z lasky neostane bez odmeny. Praveze je to aj v tvojich rukach. A ci si veriaci, alebo nie, to dobro sa ti zapocita. . .
pokial mam spravne informacie, tak bez viery su ti vsetky tvoje skutky, ci uz dobre alebo zle, nanic - zatrateny budes tak ci tak

napísal 25649 príspevkov
frederix píše:
Stale nerozumiem, preco si si zaumienil dat link o 17 rocnej dievcine do temy, ktora je obsahovo o uplne niecom inom.
Zeby "Zbludila ovecka, ktoru pastier nestraca(?)" ...
frederix píše:
1. Vo svete bez Boha ti tvoje dobre skutky nic nezavazia, prave tu ti odmena fakt nehrozi, lebo ludia su ti najnevdacnejsi tvorovia na svete. Skor cakaj posmesky.
2. Aky zmysel ma robit dobre skutky-no minimalne ten, ze mozes mat sam zo seba lepsi pocit. Ked v obchode podam babke nejaky tovar z regalu, kam sama nedociahne, jej vdacny usmev mi uplne staci, ja nerozmyslam, ci to ma zmysel, ani co z toho budem mat.
Neprotirecis si ? :)

Ja som vyssie vysvetlil, aky zmysel to ma pre mna.
Nelisi sa prilis od toho, co tu Ty hovoris, takze v tom sa zhodneme.
Ty vravis, ze to urobis pre Tvoj lepsi pocit, ja som povedal, ze to robim preto, ze si myslim, ze to proste tak ma byt.

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
Citácia:
Zeby "Zbludila ovecka, ktoru pastier nestraca(?)" ...
Jj, to mi doslo, ze ides iba podla nazvu a nie obsahu, no co uz. . .

Citácia:
Neprotirecis si ?

Ja som vyssie vysvetlil, aky zmysel to ma pre mna. Nelisi sa prilis od toho, co tu Ty hovoris, takze v tom sa zhodneme. Ty vravis, ze to urobis pre Tvoj lepsi pocit, ja som povedal, ze to robim preto, ze si myslim, ze to proste tak ma byt.
Nie, ja som to dal iba ako jednu z moznosti, ak by si nevidel iny zmysel. ;)

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
kapitán píše:
frederix píše:
pokial mam spravne informacie, tak bez viery su ti vsetky tvoje skutky, ci uz dobre alebo zle, nanic - zatrateny budes tak ci tak
Nie, nemas spravne informacie.
Na to, aby bol clovek zatrateny, sa musi velmi, velmi snazit. . .

od 22.06.2014 8:16:03
napísal 646 príspevkov
frederix píše:
Na to, aby bol clovek zatrateny, sa musi velmi, velmi snazit. . .
Ako to Frederix? Ved predsa musi verit tomu spravnemu nabozenstvu (alebo musi mat fest dobru vyhovorku na to, preco neveri a napr v nasej kulture tato moznost odpada, lebo kazdy ma pristup k Cirkvi)
A potom uz nemusi robit vobec nic ine, len zapriet sam seba :)
To je pohodka, to da kazdy! :D
Ved Boh tak ako ho prezentuje KC je vpodstate brutalne narocny na cloveka. Vyzaduje od neho vsetko. Takze mi nie je jasne, ako to myslis, ze na zatratenie sa treba snazit. On sice chce spasit kazdeho, ale nakoniec bude spasenych len malo, lebo vela je povolanych a malo vyvolenych.

[ Príspevkov: 72 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť